Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha
Terézia Vansová - 1914

Potreba potravín

Koľko asi potravín je treba pre jednu osobu?

1. Polievky
Vody na hovädziu polievku 1/3 l.
Vody na polievku zaprážanú 1/4 l.
Masti na zápražku do polievky 3/4 - 1 dg.
Múky na zápražku do polievky 1 - 1 1/2 dg.
Soli na 1 l vody asi 1 dg.

2. Závarky do polievok
Grísky (krupice) 1/2 dg.
Krúp 1/2 - 1 dg.
Ryže, sága, geršničky 1 - 1 1/2 dg.
Rezančekov a šíflikov 1 dg.
Gágorkov 1 lyžica.
Praženého hrášku 1 lyžica.
Strukovín (hrachu, šošovice, fizole) 2 - 3 dg.
Žemle alebo chleba 1 - 1 1/2 dg.

3. Masti (masla)
Masti na 1 kg hovädzej pečienky 5 - 10 dg.
Masti na 1 kg teľaciny 8 - 10 dg.
Masti na 1 kg baraniny 5 do 10 dg.
Masti na zapráv. zeleninu 1 dg.
Masti na dusenie zeleniny 1 do 1 1/2 dg.
Masti na omáčku 1/2 - 1 dg.

4. Mäso
Hovädziny na varenie 10 - 12 dg.
Hovädziny na pečienku 15 dg.
Teľaciny 10 - 15 dg.
Porčoviny (vepřová) 12 dg.
Baraniny 15 - 18 dg.
Sekaného 6 - 8 dg.
Pečení (játer), obličiek (ledvín), pľúcok 6 - 10 dg.
Mozok porčový (vepřový) je pre jednu osobu.
Mozok teľací je pre 1 - 2 osoby.
Králik je pre 4 - 5 osôb.

5. Drôbež (hydina)
Hus pečená je pre 8 - 10 osôb.
Kačka pečená je pre 4 - 5 osôb.
Kurča vyprážané je pre 2 do 3 osoby.
Kurča pečené je pre 3 - 5 osôb.
Holub je pre 1 - 2 osoby.
Moriak je pre 12 - 14 osôb.

6. Zverina
Bažant je pre 4 - 5 osôb.
Jarabica (koroptev) je pre 1 - 2 osoby.
2 čvíkoty (kvíčaly) sú pre 1 osobu.
Sluka pre 1 osobu.
Divá kačka je pre 4 osoby.
Zajačí predok je pre 3 - 4 osoby.
Zajačí zadok je pre 6 - 8 osôb.
Srňacieho stehna pre osobu 12 - 15 dg.
Srňacej lopatky pre osobu 15 - 20 dg.
Jelenieho mäsa pre osobu 12 do 15 dg.

7. Ryby
Kapra pre osobu 10 dg.
Bielej ryby pre osobu 12 do 15 dg.

8. Príkrmov
a) zeleninových:
Kalerábu, mrkve, špenátu pre 1 osobu 15 dg.
Kapusty, kelu, tekvice 12 do 15 dg.
b) Švábky pre osobu 20 do 25 dg.
c) strukovín:
Šošovice, hrachu, fizole pre osobu 3 - 4 dg.
d) múčnych:
Múky na knédliky pre osobu 5 - 10 dg.
Na 1/4 - kg múky rátame 1 dg odmladu (kvasníc).
Múky na rezance pre osobu 3 - 4 dg.
Krúp, grísky pre osobu 3 - 4 dg.
Ryže pre osobu 3 - 5 dg.

9. Múčnikov
Grískovej múky na cesto kysnuté pre osobu 8 - 10 dg.
Hladkej múky na cesto kysnuté 10 - 12 dg.
Hladkej múky na cesto omeletové 4 - 5 dg.
Hladkej múky na ťahanú štrúdlu 2 - 4 dg.
Hladkej múky na cesto rezancové 5 - 8 dg.
Grísky na kašu 2 - 3 dg.
Ryže na kašu 3 - 4 dg.

10. Kávy, čaju, čokolády, kakaa
Kávy zrnkovej pre osobu 1/2 - 1 dg.
Kávy žitnej pre osobu 1/2 - 1 dg.
Čaju 1/2 kávovej lyžičky.
Čokolády 1 1/2 - 2 dg.
Kakaa 1 dg.
Mlieka na kávu 1/8 l.
Mlieka na kakao 1/4 l.
Vody na kávu 1/8 l.
Vody na čaj 1/4 l.

(c) 2012-2022 Slovenská kuchyňa