Stručný recept na Hovädziu roštenku dusenú
Hovädziu roštenku umyjeme v tečúcej vlažnej vode, dôsledne odblaníme, narežeme naprieč vláknam na plátky hrubé ako palec, osolíme a okoreníme, necháme postáť, aby mäso prešlo soľou a korením. Nakrájanú cibuľu dáme smažiť na tuk do sklovita. Cibuľu podlejeme a vytvoríme jemnú omáčku, do ktorej pridávame plátky roštenky. Postupne ich uložíme na cibuľu a krátko opečieme z oboch strán, kým sa mäso zatiahne. Takto pripravené plátky mäsa vkladáme do hlbšieho hrnca, kam pridáme aj cibuľový základ, podlejeme horúcim vývarom tak, aby mäso nebolo celkom zaliate, prikryjeme pokličkou a pomaly dusíme približne 40 minút až 1,5 hodiny.
Dĺžka dusenia závisí od veku roštenky. Ak je mäso z mladého zvieraťa, bude hotové za približne pol až trištvrte hodiny. Staršie mäso sa musí variť aj násobne dlhšie.
Keď mäso zmäkne, vytiahneme ho z hrnca a udržiavame v teple. Dorobíme omáčku z cibule môžeme podľa potreby ešte zredukovať povarením. Zahusťujeme zľahka
múkou, o hustotu omáčky by sa mala postarala rozvarená cibuľa, ktorá dáva omáčke aj chuť. Ak sme cibuľku osmažili správne do sklovita, bude chuť omáčky jemná
a hlboká. Ak sme cibuľu pripiekli, bude omáčka nahorklá.
Viac na - Slovenská kuchyňa: Dusená hovädzia roštenka
Mladá hovädzia roštenka sa pripraví rýchlo, do hodiny je mäso makké.
Dôležité ale je, mäso dobre odblaniť, inak sa naporcované kúsky počas dusenia zdeformujú.
Ostrým nožom a jemne podrezávať, druhou rukou napíname tenkú šľachu.
Ani mastné nevýjde nazmar, dá sa do hrnca s ostatnými kúskami a vyvarí sa do omáčky.
Dokonale pripravená hovädzia roštenka patrí k tomu najchutnejšiemu z mäsa.
Naporcujeme na tenké plátky, hrubé asi ako palec.
Osolíme, okoreníme a necháme cvíľu postáť. Ak je mäso staršie, rozklepeme ho. Mladé mäsko necháme bez rozklepávania.
Krátko osmažíme z oboch strán, pokiaľ mäso obelie.
Jednotlivé kusy povkladáme do hlbokého hrnca.
Podlejeme vývarom, nie veľa, len toľko, aby mäso vytŕčalo.
Hrniec prikryjeme a dusíme. Občas skontrolujeme.
Je čas na prípravu prílohy. Ryža, tarhoňa alebo pučené zemiaky?
Pre dnešok sme zvolili slovenskú ryžu, ktorú najprv zľahka osmažíme nasucho na panvici.
Približne na tento odtieň.
Zalejeme horúcou vodou, osolíme a varíme. Vodu podľa potreby dolejeme (vriacu), alebo naopak scedíme. Hotovú prílohu necháme chvíľu odkrytú, aby sa zrnička zľahka obsušili.
Hotové mäso vyberieme z hrnca, pokiaľ dorobíme omáčku.
Zatrepeme omáčku a mäso vrátime späť do hrnca, aby bolo v teple a nevysychalo.
Hovädzia roštenka dusená so slovenskou ryžou. Hotová porcia, na zdravie a dobrú chuť.
Podrobný postup nájdete na: Slovenská kuchyňa: Dusená hovädzia roštenka