Recepty prastarej matere
Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha
Terézia Vansová - 1914

Terézia Vansová: Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha.

V antikvariáte sa mi dostalo do rúk jedinečné dielo historické, o varení, receptoch, zdraví z kuchyne veľkej Slovenky, spisovateľky, ochotníckej divadelníčky, etnografky, prekladateľky, zo Zvolenskej Slatiny. Hádam najznámejším jej dielom je román Sirota Podhradských (1889), ktorý bol prvým románom slovenskej ženy spisovateľky. Významnú úlohu zohrala v obrodení žien na Slovensku. Dôležitým dielom v domácnosti bola jej kuchárska kniha. Pozrime sa ako varila a radila gazdinkám v kuchyni Terézia Vansová (1857-1942), známa slovenská spisovateľka:

Úvod

Predmluva

Predmluva k prvému vydaniu

Príprava pokrmov

Príprava pokrmov a jej význam pre kultúrneho človeka

Zásoby potravín

V každej domácnosti majú byť vždy nejaké zásoby potravín

Potreba potravín

Koľko asi potravín je treba pre jednu osobu?

Čo variť

Čo variť na každý deň? Jedálmiček na mesiac. Slávnostný obed, slávnostná večera. Keď prídu hostia.

Stolovanie

Ako prestierať, o úprave mís, prestieranie k obedu, raňajkám, k čaju. Obsluha, čestné miesto pri stole. O chovaní sa pri stole.

Mäso a jeho rozdelenie

Mäso hovädzie, bravčové, baranie, teľacie

Recepty

I. Polievky

(Recepty 01 - 75) Polievka bývala začiatkom a hlavnou časťou našich obedov

II. Závarky do polievky

(Recepty 76 - 94) Závarky, cestá a prídavky do polievky

III. Omáčky

(Recepty 95 - 116) Omáčky podávajú sa k vareným i k pečeným mäsám

IV. Prídavky k varenému mäsu

(Recepty 117 - 136) Zemiaky, ryža, tarhoňa, šúlance, halušky, cestoviny, knedle

V. Predkrmy

(Recepty 137 - 180) Pri veľkých obedoch sa dávajú na stôl hneď za polievkou

VI. Prívarky

(Recepty 181 - 210) Slovenská kuchyňa neobíde sa bez prívarov

VII. Ryby

(Recepty 211 - 223) Pstruh, lipeň, hlavátka, kapor, šťuka, úhor

VIII. Pečienka

(Recepty 224 - 266) Pečienky z domácich zvierat.

IX. Hydina

(Recepty 267 - 283) Drôbež a domáci zajaček.

X. Divina

(Recepty 284 - 304) Divina je šťavnaté a ľahko stroviteľné mäso.

XI. Šaláty

(Recepty 305 - 319) šalát hlávkový, vlašský, miešaný, zemiakový

XII. Múčniky

(Recepty 320 - 348) rezance, trhance, fliačky, pirohy, lokše, opekance, fliačky, knedlíky, halušky, polenta

XIII. Štrúdle

(Recepty 349 - 369) Okružníky, záviny (štrúdle)

XIV. Palacinky

(Recepty 370 - 386) Palacinky a smažence.

XV. Kysnuté cesto

(Recepty 387 - 422) Dobré koláčové cesto, fašiangové buchty, šišky.

XVI. Vyprážané cesto

(Recepty 423 - 434) Šišky, pampúšky, krapne, vyprážaná ryža.

XVII. Maslové cesto

(Recepty 435 - 460) Maslové alebo listové cesto.

XVIII. Rulády

(Recepty 461 - 481) Rulády, omelety a krémy.

XIX. Pudingy

(Recepty 482 - 521) Puddingy, kochy a výbehy.

XX. Torty

(Recepty 522 - 649) Piškótová, čokoládová, dobošova, orechová...

XXI. Zákusky

(Recepty 650 - 755) Zákusky a cukrovinky.

XXII. Krémy

(Recepty 756 - 791) Krémy a mrazivá (zmrzlina)

XXIII. Zaváranie

(Recepty 792 - 848) Zaváranie, ovocie a lekváre.

XXIV. Kapusta

(Recepty 849 - 885) Kapusta, ugorky a zeleniny na zimu.

XXV. Chlieb

(Recepty 886 - 894) Pečenie chleba.

XXVI. Rozličné

(Recepty 895 - 911) Zakáľačka, šunky, jaternice, studeno, sirup...

(c) 2002-2022 Slovenská kuchyňa