V antikvariáte sa mi dostalo do rúk jedinečné dielo historické, o varení, receptoch, zdraví z kuchyne veľkej Slovenky, spisovateľky, ochotníckej divadelníčky, etnografky, prekladateľky, zo Zvolenskej Slatiny. Hádam najznámejším jej dielom je román Sirota Podhradských (1889), ktorý bol prvým románom slovenskej ženy spisovateľky. Významnú úlohu zohrala v obrodení žien na Slovensku. Dôležitým dielom v domácnosti bola jej kuchárska kniha. Pozrime sa ako varila a radila gazdinkám v kuchyni Terézia Vansová (1857-1942), známa slovenská spisovateľka:
Predmluva k prvému vydaniu
Príprava pokrmov a jej význam pre kultúrneho človeka
V každej domácnosti majú byť vždy nejaké zásoby potravín
Koľko asi potravín je treba pre jednu osobu?
Čo variť na každý deň? Jedálmiček na mesiac. Slávnostný obed, slávnostná večera. Keď prídu hostia.
Ako prestierať, o úprave mís, prestieranie k obedu, raňajkám, k čaju. Obsluha, čestné miesto pri stole. O chovaní sa pri stole.
Mäso hovädzie, bravčové, baranie, teľacie
(Recepty 01 - 75) Polievka bývala začiatkom a hlavnou časťou našich obedov
(Recepty 76 - 94) Závarky, cestá a prídavky do polievky
(Recepty 95 - 116) Omáčky podávajú sa k vareným i k pečeným mäsám
(Recepty 117 - 136) Zemiaky, ryža, tarhoňa, šúlance, halušky, cestoviny, knedle
(Recepty 137 - 180) Pri veľkých obedoch sa dávajú na stôl hneď za polievkou
(Recepty 181 - 210) Slovenská kuchyňa neobíde sa bez prívarov
(Recepty 211 - 223) Pstruh, lipeň, hlavátka, kapor, šťuka, úhor
(Recepty 224 - 266) Pečienky z domácich zvierat.
(Recepty 267 - 283) Drôbež a domáci zajaček.
(Recepty 284 - 304) Divina je šťavnaté a ľahko stroviteľné mäso.
(Recepty 305 - 319) šalát hlávkový, vlašský, miešaný, zemiakový
(Recepty 320 - 348) rezance, trhance, fliačky, pirohy, lokše, opekance, fliačky, knedlíky, halušky, polenta
(Recepty 349 - 369) Okružníky, záviny (štrúdle)
(Recepty 370 - 386) Palacinky a smažence.
(Recepty 387 - 422) Dobré koláčové cesto, fašiangové buchty, šišky.
(Recepty 423 - 434) Šišky, pampúšky, krapne, vyprážaná ryža.
(Recepty 435 - 460) Maslové alebo listové cesto.
(Recepty 461 - 481) Rulády, omelety a krémy.
(Recepty 482 - 521) Puddingy, kochy a výbehy.
(Recepty 522 - 649) Piškótová, čokoládová, dobošova, orechová...
(Recepty 650 - 755) Zákusky a cukrovinky.
(Recepty 756 - 791) Krémy a mrazivá (zmrzlina)
(Recepty 792 - 848) Zaváranie, ovocie a lekváre.
(Recepty 849 - 885) Kapusta, ugorky a zeleniny na zimu.
(Recepty 886 - 894) Pečenie chleba.
(Recepty 895 - 911) Zakáľačka, šunky, jaternice, studeno, sirup...